Škoda, že Cimrmanův svět bez zlodějů, kteří nekradou, zůstává vizí

Pouze Jára Cimrman byl ve svém Poslu z Liptákova vizionářem, tudíž aktuálně doufat, že bude podle jeho povídky svět bez příkoří, zla a zlodějů, je jako doufat, že po hamburgerech se hubne. Ani v letošním roce nezůstanou kolonky věnované drobným krádežím prázdné. Během prvních dvou měsíců jich městská policie řešila čtrnáct.

První incident z 8. ledna byl poněkud dramatičtější. K agresivnímu zlodějíčkovi volali na pomoc strážníky z Coopu Na Stráži. Dvaačtyřicetiletý muž nezkrotl ani po příjezdu hlídky, naopak, jeho zloba gradovala. Kopal do zdi, do reklamního poutače, a jakmile naznačil, že hodlá zpacifikovat i pracovníka prodejny, hlídka výtržníka sundala na zem a dostal pouta. Následně vyfasoval nemalou pokutu.

Tentýž den se vyjíždělo také do Kauflandu, odkud chtěl pronést zboží za 434 korun 25letý mladík s trvalým pobytem v Písku. Jím vybraný sortiment byl zajímavý – oční stíny, řasenka, párátka a dvě metly na sníh. Vzhledem k tomu, že byl v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost odsouzen a také vzhledem k jeho 14 záznamům v registru přestupků si mladíka převzala státní policie.

Dvanáctý lednový den jeli strážníci do Kauflandu k dvěma případům ohlášeným ve stejnou dobu 13:56. Šestnáctiletý hoch si v marketu strčil do kapsy Taft, pudr, který všem typům vlasů dodá objem. A patnáctiletý teenager schoval v rukávu kondomy. Snad to byla jenom klukovina. Kluci bez pokuty ovšem nevyvázli.

Těsně na sklonku ledna zasahovala hlídka dvakrát v Bille u nádraží. Poprvé u „starého známého“, který si předchozí zlodějiny nedávno odseděl a už se vrátil domů. O další zápis do registru přestupků se 34letý problémový muž postaral tím, že chtěl pronést v bundě energetický nápoj za 38 korun. Druhá situace téhož dne byla o něco smutnější. V marketu načapali při krádeži dvě desetileté dívky. U děvčat se našly Redbully, svíčky a pět figurek Minecraft za 1004 korun. Informace byly předány sociálním pracovnicím OSPODu.

V únoru zahájil sérii drobných krádeží Kaufland. Kmotrovky, Semtex a sardinky se přes pokladnu pokusil pronést 41letý muž. S mandarinkou, rohlíkem a Hořickými trubičkami za 47 korun odchytili v Bille u nádraží 48letého zlodějíčka se šesti záznamy v registru přestupků. Tentýž muž si do téhož obchodu došel následně také pro mandarinku, Snickers a Redbull za 72 korun. V Bille si chtěl sušenými Jerky přivodit chuťový zážitek 17letý mladík. Těžko říct, jak mu delikatesní maso v kombinaci s kyselými rybičkami šmakovalo. Rozhodně ho to stálo více, než byla hodnota ukradeného zboží.

Opět Billa a 39letý muž z Karvinska. Ten měl zálusk na šest čokolád Milka za 227 korun. V krádežích je asi zběhlý, jeho záznamy dosáhly v den strakonické krádeže počtu 11. Mimořádné datum 29. února chtěl možná oslavit 34letý muž, ale pravděpodobně si nakonec musel připít vodou. Whisky za 330 korun pod bundou z Billy nepronesl.
Všichni zlodějíčci byli potrestáni nemalou pokutou.